+380683021890
+380958616662
+380675004436
E-mail: dimkomforta@gmail.com
Київ 02002, вул. Митрополита Андрея Шептицького 22б

Інструкція до тандиру. Перші кроки після покупки тандира.

 Інструкція до тандиру. Перші кроки після покупки тандира.

ТАНДИР - східна піч для приготування різноманітних смачних страв, як альтернатива сучасному мангалу та барбекю. Ми пропонуємо Тандири, виготовлені з екологічно чистої білої каолінової глини, замішаної з вогнетривким шамотом і обпаленої при температурі близько 1200 градусів Цельсія. Підтвердженням екологічності наших тандирі є Висновок державної санітарно - епідеміологічної експертизи МОЗ України на тандирі № 05.03.02-04 / 4151 від 16.02.2016 року.

 

У Тандирі можна легко приготувати шашлик, м'ясо, рибу, овочі, коржики, запекти баранячу ногу, піцу. Це завжди: корисна і якісна їжа, різноманітність страв, зручність в приготуванні і можливість готувати в будь-який час року, незалежно від погоди. Вогонь розпалюється всередині тандира, при цьому нагріваючи стінки, які рівномірно віддадуть тепло для приготування страв. Вам не потрібно буде перевертати м'ясо, або крутити шампура і гасити вогонь, як на мангалі. Жар від розігрітих стінок тандира обсмажити продукти рівномірно з усіх боків, закрита конструкція не дасть пересушити м'ясо, страви виходять соковитими.

 

Увага - перший розпал! Особливу увагу приділіть першому розпалювання тандира, при якому утворюються температурні шви у вигляді павутиноподібних тріщин. Температуру необхідно підвищувати повільно, спочатку використовуючи тріски і дрібні дровіни. Це дозволить зменшити кількість тріщин, які в подальшому забезпечать рівномірне розширення тандира при нагріванні. Дрова використовуються не хвойних порід, без вмісту смоли. Це дуб, бук, граб, акація, береза, трохи можна додати і фруктові дерева.

Що-б підготувати тандир до роботи, спочатку необхідно:

- встановити тандир на тверде стійку основу, або встановити на газон тротуарні плитки (цеглини) під ніжки;

- зняти, або відкинути велику верхню кришку і відкрити піддавали;

 

- завантажити сухі тріски всередину тандира і розпалити, додати стандартні поліна. Коли розгоряться дрова, закрити верхню кришку без ковпачка. Як показала практика, найкраще одночасно завантажувати не більше 4-5 полін, підкидаючи інші в міру прогорання через отвір в кришці. Піддувалом необхідно регулювати доступ повітря, щоб уникнути утворення занадто сильного полум'я і марного спалювання дров;

 

- набір робочої температури відбувається від 45 хвилин до 1,5 годин розігріву тандира, в залежності від використовуваних дров, їх кількості, обсягу тандира. Після того, як побіліють стінки з внутрішнього боку тандира і отвір в кришці (відпаде сажа), досить ще приблизно 15 хвилин горіння для набору робочої температури. Як тільки почне біліти отвір в кришці, перестати підкидати дрова і дати догоріти вогню;

- після того, як процес горіння завершений і з внутрішніх сторін стінок тандира зникла (обсипалася) кіптява, необхідно закрити піддавали і відвести в кришці керамічним ковпачком. У закритому вигляді тандир повинен постояти 5-10 хвилин (в залежності від розміру) перед використанням, щоб погасли вугілля і стабілізувалася температура всередині;

 

- зазвичай вугілля залишають в тандирі, для підтримки робочої температури тривалий час. Видаляють кочергою через піддавали зайві вугілля, якщо спалили надто багато дров, чекаючи гостей. Можливо повне видалення вугілля з тандира після досягнення робочої температури, якщо необхідно отримати дієтичне блюдо без запаху диму. Вугілля можна використовувати для утворення хрусткої засмаженої скоринки на м'ясі, відкривши піддавали і ковпачок на 4-5 хвилин в кінці приготування;

- тандир готовий до роботи, можна завантажувати продукти на шампурах, решітках або ялинці. Можна пекти коржі, самсу і лаваш на стінках тандира.

Можна приступати до приготування страв.

250

Приклад: Тандир №2 приблизно на 55-60 літрів. Готуємо курячі стегна, залишаючи при цьому необхідну кількість вугілля на дні тандира. Вугілля має бути така кількість, щоб воно не заважало аксесуарам в тандирі. Заздалегідь замариновані курячі стегна викладаємо на решітку. При приготуванні цієї страви ми хотіли щоб м'ясо було у власному соку, тому використовували харчову фольгу. Грати опускаємо в розігрітий тандир, закриваємо тандир великий кришкою з ковпачком і закриваємо піддавали.

 

Ставимо таймер на 15-20 хвилин. Саме стільки необхідно часу на приготування першої партії цієї страви.

 

На другу партію потрібно вже 20-25 хвилин, на третю хвилин 30-40, а на четверту приблизно 60 хвилин. Це говорить про те, що на одній закладці дров Ви можете приготувати приблизно 4 страви, Але якщо Ви хочете наприклад запекти баранину (2-2,5 години) або буженину (1,5-2 години), то в цьому випадку Ви зможете приготувати тільки одне блюдо.

Рецепти страв на сайті в розділах "Статті" і "Блоги"

 

Приготування страв:

 

- для приготування шашлику з м'яса, птиці, риби, овочів використовуються поодинокі шампури, або стаціонарна шести-пікова шампурніца. Рівномірність приготування страв забезпечує висока тепловіддача корпусу і вертикально розташовані шампури всередині судини.

- для запікання баранячої ноги можна використовувати металеве кільце або гак;

- для барбекю і запікання свинячий рульки, домашньої ковбаси, буженини, стейка з м'яса, риби і овочів використовується 2-х або 3-х ярусна "решітка - трансформер";

- для запікання цілої курки, індички використовується "насадка для птиці";

- для приготування перших страв або плову використовуйте чавунний казан, встановлений на опорне кільце.

- для продуктів, які тужать використовуйте керамічний посуд з червоної глини. Такий посуд можна ставити на  2-х або 3-х ярусну "решітку - трансформер", а потім акуратно ставити в тандир.

 

Увага! Категорично заборонено ставити керамічний посуд на відкритий вогонь, для цього потрібно використовувати тільки чавунну посуд.

Після закладки продуктів в тандир необхідно закрити робочу кришку тандира і маленький керамічний ковпачок, щоб зберігати тепло.



Пам'ятаємо, що процес приготування відбувається за рахунок потужної тепловіддачі стінок тандира, які нагріваються за допомогою дров або вугілля. Після повного згоряння дров, температура в тандирі піднімається приблизно до температури 500 градусів за Цельсієм і опускається до рівня 180 градусів, на якому ще відбувається процес приготування, в перебігу декількох годин (залежить від моделі тандира і від температури навколишнього середовища), що дозволяє забезпечити рівномірність приготування, а також максимально зберігати корисні мінерали і вітаміни, соковитість і аромат, що готується продукту. При цьому він не підгорає і не висихає. Ступінь прожарювання регулюється шляхом подачі повітря в тандир (піддавали, мала верхня кришка - ковпачок).

 

Орієнтовний час приготування в тандирі з використанням вугілля на дні:

Шашлик свинячий - 15 хвилин;

Курка ціла - 1 година;

Курячі стегна і ніжки - 15-20 хвилин

Бараняча нога - 2-2,5 години;

Бажання -1,5-2 години;

Домашня ковбаса - 20 хвилин;

Риба (великі шматки 1-1,5 кг.) - 20 хвилин;

Овочі - 20 хвилин;

 

Запобіжні заходи:

- при першому розжиге (як і при наступних) температуру в тандирі слід піднімати поступово;

- не допускайте попадання на розпечений тандир холодної води;

- з огляду на той факт, що при запалюванні тандиру висота полум'я може досягати 80-ти сантиметрів вище горловини, необхідно заздалегідь підготувати елементарні засоби пожежогасіння (пісок, вода) і зосередити їх безпосередньо біля місця, де відбувається процес приготування;

- якщо тандир якийсь час не використовується, бажано зберігати його під навісом, або накривати спеціальним чохлом;

- дотримуйтесь підвищену обережність при поводженні з гарячою поверхнею керамічної печі, не допускайте дітей без нагляду дорослих до працюючого тандиру;

- використовуйте брезентові рукавиці, або рукавички з щільної тканини;

- після закінчення приготування їжі дайте тандиру час охолонути, а потім накрийте його для подальшого зберігання;



Комплект поставки тандира:

- тандир обраної моделі на ніжках;

- совок і скребок металевий для чищення тандиру;

- металеве кільце для вивішування шампурів нижньої завантаження і приготування перших страв в казані;

- велика керамічна знімна або відкидна кришка з ручками;

- ковпачок керамічний.

 

Додатково рекомендуємо придбати аксесуари з харчової нержавіючої сталі:

- 2-х або 3-х ярусні "грати-рансформер";

- спеціальну конструкцію для одночасного приготування запікання і тушкування - "Ялинка";

- шампури для нижньої завантаження (з гачками);

- шампури для верхньої завантаження (з дерев'яною ручкою);

- спеціальну насадку для приготування птиці;

- стаціонарну шампурніцу.

 

Тандир - справжня знахідка для поціновувачів смачної і корисної їжі! Не існує конкретних рекомендацій по часу приготування. Не бійтеся експериментувати. Насолоджуйтесь самі і приємно дивуйте своїх друзів і близьких Вам людей!

 

Шановні покупці!

Дотримуйтеся наших рекомендацій і тоді Тандир буде приносить Вам тільки задоволення від приготування страв і служить вам довгі роки!

Прикрепленные файлы
Роман
21 03 2019 16:11
коментар: Доброго времени суток подскажите можно ли использовать по назначению в первый день обжига
или дать остыть и со второго разогрева использовать
Александра
27 10 2016 13:33
коментар: я купила электро тандыр с чего начинать с ним работать спасибо у вас очень хорошие рецепты я ими буду пользоваться
Дом комфорта
29 08 2012 11:50
коментар: Здравствуйте, Владимир Иванович.
Согласно соглашению на сайте youtube.com любое видео, размещенное на этом ресурсе, (http://www.youtube.com/watch?feature=player_embed ded&v=XKreWECKOlY) можно встраивать в свой сайт. Если пользователь- автор не хочет, чтобы его видео встраивали на другие сайты, он отключает возможность встраивания.
Т.е. если при публикации видео, стоит в настройках галочка "Включить встраивание", то это дает право любому пользователю интернета встроить это видео на свой сайт.
29 08 2012 13:53
Здравствуйте, Владимир Иванович.
Согласно соглашению на сайте youtube.com любое видео, размещенное на этом ресурсе, (http://www.youtube.com/watch?feature=player_embed ded&v=XKreWECKOlY) можно встраивать в свой сайт. Если пользователь- автор не хочет, чтобы его видео встраивали на другие сайты, он отключает возможность встраивания.
Т.е. если при публикации видео, стоит в настройках галочка "Включить встраивание", то это дает право любому пользователю интернета встроить это видео на свой сайт.
Спасибо за отвт


Владимир иванович
27 08 2012 14:36
коментар: здравствуйте Дом Комфорта ! В согласии с договоренностью с нашим Харьковским покупателем тандыра средний "Битый камень", мы можем на наших площадях размещать его личное видео "Тандыр в первый раз", скажите, а вы имеете такую договоренность?
С Уважением Владимир.
29 08 2012 11:43
здравствуйте Дом Комфорта ! В согласии с договоренностью с нашим Харьковским покупателем тандыра средний "Битый камень", мы можем на наших площадях размещать его личное видео "Тандыр в первый раз", скажите, а вы имеете такую договоренность?
С Уважением Владимир.
Дом комфорта
Здравствуйте, Владимир Иванович.

Согласно соглашению на сайте youtube.com любое видео, размещенное на этом ресурсе, разрешено встраивать в свой сайт. Если пользователь автор не хочет, чтобы его видео встраивали на другие сайты, он просто отключает возможность встраивания.

Т.е. если при публикации видео, стоит в настройках галочка "Включить встраивание", то это дает право любому пользователю интернета встроить это видео на свой сайт. Эта галочка обозначает свободное распространение видео в интернете.

http://www.diigo.com/item/image/1j4cz/ me0y?size=o

Мало того, если в



написати свій відгук
Твоє ім'я:


Ваш e-mail:


Текст:
Осталось символов: 1000


Будь ласка, пройдіть тест


Защита от ботов:
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб виправити його.